Primera Division

De hoogste tak van profvoetbal in Spanje draagt de naam Primera Division (Eerste Divisie). De Primera Division draagt ook vaak de naam van de sponsor en wordt ook wel eens gezien als Liga BBVA. De meest bekende clubs binnen de competitie zijn natuurlijk Real Madrid CF en FC Barcelona. Daarnaast zijn ook Valencia CF, Sevilla, Atletico Madrid en Malaga CF.

De Primera Division vaardigt elk jaar haar 4 beste clubs af richting de Champions League. De nummer 5 en 6 mogen naar de Europa League. Atletico Madrid is tevens de huidig winnaar van het laatstgenoemde toernooi. Daar won het eveneens van een Spaanse club, namelijk verliezend finalist Atletic de Bilbao. Het Spaanse voetbal heeft zich de laatste jaren erg ontwikkeld en de clubs door Europees vrijwel altijd lang mee om de prijzen.

Het Spaanse voetbal heeft door de jaren heen vele topvoetballers van geweldige kwaliteit gehad. Momenteel spelen (volgens de kenners) de beste 2 beste voetballers ter wereld, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, in de Primera Division.